2013年6月27日木曜日

La Aventura de papa Moomin (Tove Jansson 忌日)

昨年の今日 6月27日にも記しましたように 今日 6月27日は Tove Jansson の忌日なのです。


Moomin ムーミン哲学 Tove Marika Jansson



Moomin ムーミンの作者です。Mumin。

Moomin Mumin に関しては 昨年8月9日、Tove Yanson の誕生日にも 幾らか記しました。


Día de Mumin ムーミンの日 Moomin's Day



そこで、今回は単純に 1本の video スペイン語版 Mumin を楽しむことにしましょう。

La Aventura de papa Moomin「パパ・ムーミンの冒険」です。





何と papa Moomin は 棄児・捨て子 niño abandonado だったのです。




大した内容ではありませんが、スペイン語の初級者には ちょうど良いレベルでしょう。 簡単なスペイン語の聞き取り練習教材としても使えます。また、caramba が2回使われています。そういった感嘆詞の使い方の勉強にもなるでしょう。

英語も勉強したい方のために 以下に 英語の 字幕付き版 video を載せておきます。




以下は フィンランド語による Muumi (Mumin) の解説です。


Muumi (Mumin) on suomenruotsalaisen kirjailijan ja taiteilijan Tove Janssonin luoma satuhahmolaji. Yksi tunnetuimmista muumihahmoista on Muumipeikko, joka asuu huolettoman ja seikkailunhaluisen muumiperheensä kanssa Muumitalossa Muumilaaksossa. Jansson kirjoitti ruotsiksi lukuisia Muumi-kirjoja, jotka ovat suosituinta ja käännetyintä suomalaista lastenkirjallisuutta. Muumikirjoja on käännetty 43 eri kielelle, ja niistä on tehty kirjojen ja sarjakuvien lisäksi myös animaatiosarjoja, interaktiivisia kirjasovelluksia, lukuisia näytelmiä ja ooppera. Erityisen suosittuja muumit ovat olleet Japanissa.
Kirjoittamisen lisäksi Tove Jansson myös kuvitti kirjansa itse. Muumit viestivät harmoniaa. Vaikka muumimaailma onkin perusturvallinen, sen asukkaille tapahtuu välillä jännittäviä asioita, jotka ovat kertomisen arvoisia. Ensimmäinen Muumi-teos oli vuonna 1945 ilmestynyt Småtrollen och den stora översvämningen (ilmestyi suomeksi vuonna 1991 nimellä Muumit ja suuri tuhotulva).
Tampereen taidemuseon itsenäisen yksikön Muumilaakso-museon, joka sijaitsee kaupunginkirjasto Metson tiloissa, kokoelmissa on Tuulikki Pietilän, Tove Janssonin ja Pentti Eistolan alkuperäistä Muumi-aineistoa: Pietilän tekemiä muumikuvaelmia, Janssonin taidegrafiikkaa ja alkuperäisiä muumikirjojen kuvituksia sekä kirjoja. Kokoelman helmi on Pietilän, Janssonin ja Eistolan yhdessä rakentama viisikerroksinen Muumitalo, josta on tehty myös tietokonesovellus. Naantalin kaupungissa toimii lasten Muumimaailma-teemapuisto.

ご意見、ご質問等ございましたら、 <ernestotaju@yahoo.co.jp> へ。